0884 540 014

Случай с наказателно дело срещу чужд гражданин

В практиката ми на давокат по наказателно право съм се сблъсквала и с по-специфични случаи, които изискват по-комплексни познания, извън конкретната юридическа материя. Такъв е и долуописания казус с обвинение срещу чужд гражданин.

Ахмед е сирийски гражданин с разрешение за постоянно пребиваване в Унгария. Той се връщал от Турция през България към Унгария като на ГКПП-ове се легитимирал с дипломатически паспорт издаден му от малтийски орден. При проверка на документите му на ГКПП-Калотина се оказало, че срещу него има издадена европейска заповед за арест от прокуратурата в Германия и същият бил задържан, а документите му отнети.
При проверка на дипломатическия му паспорт се оказало, че България не е в дипломатически отношения с ордена, който му го е издал и че паспорта не притежава дипломатически статут на територията на България и прокуратурата му образувала досъдебно производство за опит за напускане на страната без надлежно разрешение и за използване на неистински официален документ, издаден от друго лице.
Било направено искане до ордена да изпратят за сравнителен анализ образец на паспорт, който те издават и след изпращането му била назначена техническа експертиза. Заключението било, че паспорта на Ахмед не е издаден от този орден и че е неистински.
Прокурорът внесъл обвинителен акт в съда срещу него за двете престъпления. Ахмед и защитникът му заявили на съда, че желаят делото да се гледа по общия ред. В хода на процеса защитникът на Ахмед констатирал, че в Малта има два ордена и че паспорта, който бил изискан за сравнителен анализ бил от другия орден. Тогава било поискано от съда да изиска за сравнителен анализ и паспорт от другия орден и след като такъв паспорт пристигнал по делото от другия орден била назначена допълнителна техническа експертиза.
Заключението било, че именно този орден е издал паспорта на Ахмед. Съдът постановил оправдателна присъда и по двете обвинения, защото Ахмед бил направил опит да премине границата на страната ни, притежавайки надлежно разрешение – карта за постоянно пребиваване от страна членка на Шенген и защото паспорта му е автентичен.За директна връзка и запитвания по повод на предлаганите от адвокат весела пенева услуги:

0884/ 54 00 14

или


« Назад към всички публикации