0884 540 014

Въпроси за юридически услуги, свързани с недвижими имоти

Тук можете да намерите някои от най-често задаваните въпроси и казуси на клиенти за юридически услуги във връзка с покупката на недвижим имот. Имайте предвид, че всеки случай е индивидуален и за да ви бъда наистина от полза, се свържете с мен с конкретен въпрос.

Част от темите са свързани с продажба на имоти на длъжници от ЧСИ, а други с необходимата проверка за тежести на имота и изповядване на сделката. За да не съжалявате по-късно, при всички случаи бих препоръчала да се обърнете към правоспособен юрист, с опит в недвижимите имоти.

1.Въпрос: Здравейте, разглеждаме публични обяви за недвижими имоти в София, които се продават от ЧСИ. Обявените начални цени са повече от примамливи, но се притесняваме дали няма някаква уловка, ако се участва в търга за тях. Как точно стоят нещата?

Отговор: Здравейте, във възка с поставения от Вас въпрос за по ниската начална цена на недвижими имоти, които се продават от ЧСИ, това е съвсем нормално, защото по закон началната цена на такъв имот изнесен на публична продан започва с 20% по-ниско от пазарната му цена и така се намалява със всяка следваща образувана продан, ако не се е състояла предходната. Така че с две думи няма от какво да се притеснявате от това, че цените на такива имоти са по-ниски.

2.Въпрос: Ние сме младо семейство от София, което търси жилище. Наш познат ни посъветва да следим за обявени имоти на длъжници, които не са успели да погасяват вноските си. Къде можем да намерим такива обяви и каква е процедурата? Благодаря!

Отговор: Здравейте, такива обяви можете да намерите на няколко места. Първо всички обявления на имоти изнесени напублична продан се слагат на стената на Софийски районен съд докато трае проданта. Второ в интернет сайта на Софийски градски съд също ги има качени и можете да видите обявленията за всяка публична продан. И трето има специален сайт на всички ЧСИ от цялата страна, в който се качват всички обявления на публични продани името му е: sales.bepea.org

3. Въпрос: Здравейте, харесал съм един имот публикуван от агенция за недвижими имоти, може ли да ми съдействате за проучването на имота и дали има някакви тежести върху него?

Отговор: Здравейте, да мога да Ви съдействам за проучването на имота като направя справка в имотния регистър по партидата на имота и проверя има ли вписани ипотеки, възбрани или друг вид тежести върху имота в полза на трети лица. Също така ще ви кажа чия собственост е имота, как е придобит от собстеник – чрез покупко-продажба, дарение или по друг начин. За целта ми трябва копие на нотариалния акт, с който собственика се легитимира като такъв или трите му имена и ЕГН-то.

4. Въпрос: Здравейте, със съпруга ми сме харесали един апартамент обявен от брокер и искаме да го купим. Можете ли да ни окажете съдействие при изповядване на сделката?

Отговор: Здравейте, предлагам Ви първо да направим предварителен договор по смисъла на чл.19 от ЗЗД, което ще ви даде сигурност че докато трае набирането на всички необходими документи за изповядването на сделката пред нотариус собственика няма да направи друго разпореждане с имота. След това ще пристъпим към изготвянето на нотариалния акт за покупко-продажба на имота, ще запишем час при нотариус и ще минем на сделка.За директна връзка и запитвания по повод на предлаганите от адвокат Весела Пенева услуги:

0884/ 54 00 14

или