0884 540 014

Наказателно дело при пътно-транспортно произшествие

Случай от практиката на адвокат Весела Пенева по наказателно право


Пътно-транспортните произшествия са сред честите причини за завеждане на наказателни дела, особено в София и големите градове, където трафикът е интензивен. Установяването на употреба на алкохол при шофиране става съгласно конкретна наредба и когато има съмнения относно спазването на процедурата, това дава основание на адвоката по наказателното дело да поиска комплексна медицинска експертиза.


Иванов управлявал личното си мпс и реализирал катастрофа като не видял навреме, че движещото се пред него мпс спира на кръстовище и го ударил отзад. Иванов и водачът другото мпс слезнали от автомобилите си и водачът на другото мпс позвънил на тел.112, за да докладва за птп-то и да се изпрати екип на КАТ. Пристигналите на място на служители от пътна полиция направили оглед на двете мпс и решили да тестват водачите за употреба на алкохол и други упойващи вещества. Иванов отказал да бъде тестван на дрегер и заявил, че ще даде кръвна проба. Полицейските служители му дали талон за кръвна проба и той отишъл и дал кръв за изследване.
След излизане на пробата се установило, че концентрацията на алкохол в кръвта на Иванов е над разрешените 1.2 промила и срещу него било образувано досъдебно производство за шофиране в пияно състояние и бил привлечен като обвиняем. Прокурорът внесъл обвинителен акт в съда. Иванов и адвокатът му заявили, че желаят делото да се гледа по общия ред.
В хода на наказателното дело защитникът му оспорил резултатите от химическата експертиза на кръвта и поискал изготвяне на комплексна медицинска експертиза, която да установи дали при изследването на кръвта на Иванов е спазена НАРЕДБА № 30 от 27.06.2001 г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства. Съдът отхвърлил искането на защитника и преценил, че е неотносимо към предмета на делото.  Срещу Иванов била постановена осъдителна присъда като му било наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, както и 1 година и половина лишаване от право да управлява мпс като след приспадане на 6 месеца лишаване от право да управлява мпс по административен ред му останала 1 година наказание.
Адвокатът и Иванов обжалвали присъдата на по-горната инстанция и поискали от съда да допусне отхвърленото искане на първа инстанция за комплексна медицинска експертиза. Съдът уважил това искане и допуснал експертизата. Заключението на вещото лице било, че анализа на кръвта на Иванов е направен в нарушение на наредбата, защото нямало взета контролна проба, кръвта е съхранявана при различна температура и т.н. След приемане не експертизата съдът постановил оправдателна присъда.


« Назад към всички публикации