0884 540 014

Как добрият адвокат по наказателно право може да помогне на своите клиенти

Казуси от реалната юридическа практика по наказателни дела

В работата ми като адвокат с богат опит в областта на наказателното право съм се сблъсквала с много различни казуси . В този конкретен случай моят клиент рискуваше да получи по-сериозно наказание, за деянието си. Надявам се, че този случай  ще е полезна демострация за механизмите на правораздаване в едно наказателно дело и за ролята на адвоката в ситуация, където доказателствата за вина са категорични и безпротиворечиви.

Петров е млад човек на 25 години без работа и му трябвали спешно пари. Не можел да кандидатства за кредит, защото без доходи и осигуряване нямало да го одобрят. Един ден срещнал свой познат, който му предложил начин да изкара някой лев. Казал му, че в ръцете си има личната карта на лице, което изключително много прилича на Петров и е осигурено лице с добра заплата и може да се ползва за кандидатстване за кредит като сумата, която биха му отпуснали ще се раздели по равно между Петров и приятеля му. На Петров му било обяснено, че само трябва да отиде с личната карта на лицето в някой от офисите на фирмите за бързи кредити и да успее да заблуди служителя от офиса на фирмата, че именно Петров е лицето със самоличността от личната карта.


Петров се съгласил и още същия ден отишъл до най-близкия офис на фирма за бързи кредити с предоставената му от приятеля му лична карта. Там показал личната карта на служителя и заявил, че желае да кандидатства за кредит в размер на 1500 лева. След кратко проучване от служител на фирмата за доходите на лицето със самоличност от предоставената лична карта бил разрешен кредит в размер на 1500 лева и предоставен на Петров в брой веднага в офиса на дружеството. Петров подписал договор за заем и разписка за получаване на парите на парите от името на лицето, чиято лична карта притежавал и което приличало много на него. При полагането на подписите по документите Петров бил накаран от служителя на фирмата да изпише собственоръчно трите имена на лицето, което той сторил. След това Петров взел парите и отишъл доволен при своя приятел и там му върнал личната карта и разделили помежду си по 750 лева.


 След известно време лицето, с чиято лична карта бил изтеглен кредита разбрало, че срещу него има претенция от фирмата за бързи кредити за връщане на сумата и подало жалба в прокуратурата, от където образували досъдебно производство. Започнало разследване и след преглед на документите за отпускане на кредита и видеозаписите от офиса на фирмата.


Петров бил разпознан и привикан в 01 РУП-СДВР за разпит при разследващ полицай. Там той отишъл с адвокат като преди да влязат при разследващия полицай му били разяснени правата. При разпита Петров заявил, че нищо не си спомня по случая.Последвало разпознаване между Петров и още три сходни лица като служителя от фирмата за бързи кредити го посочило като лицето, на което е предоставило парите и което е подписало документите.


В хода на разследването била назначена графологична експертиза със задача вещото лице да сравни дали собственоръчно написаните три имена в договора за кредит и разписката за получаване на парите съвпадат с почерка на Петров. Заключението било, че съвпадат, а вещото лице използвало сравнителен материал от почерка на Петров при попълването на документите му за изваждане на лична карта.
След това на Петров му било повдигнато обвинение за извършване на измама с цел получаване на финансова изгода. Прокурорът внесъл срещу него обвинителен акт в съда. Адвокатът на Петров му обяснил, че доказателствата срещу него са категорични и безпротиворечиви и няма как да бъде признат за невинен. На Петров му беше разяснено, че вариантите пред него са няколко – ако каже на съда, че делото му иска да се гледа по общия ред ще получи осъдителна присъда и тъй като е с чисто съдебно минало наказанието ще бъде 9 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага за срок от 3 години; ако се признае за виновен се проведе съкратено съдебно следствие без разпити на свидетели и вещи лица наказанието му ще бъде намалено с 1/3 и ще стане 6 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Той се съгласи на втория вариант, заради по-ниското наказание и по-бързото разглеждане на делото в едно заседание.За директна връзка и запитвания по повод на предлаганите от адвокат весела пенева услуги:

0884/ 54 00 14

или


« Назад към всички публикации